Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το Φαρμακείο της φύσης στο Κιλκίς


Το Φαρμακείο της φύσης στο ΚιλκίςΕκτύπωση
Εδώ και αρκετά χρόνια το παραδοσιακό Φαρμακείο εξελίσσεται σταδιακά σε χώρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ομορφιάς, ακολουθώντας τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.  Υπήρξε ένα μεσοδιάστημα υποβάθμισης και αμφισβήτησης του ρόλου και της επιστημονικότητας  του Ελληνικού Φαρμακείου και του Φαρμακοποιού αντίστοιχα, με την εμφάνιση των τυποποιημένων φαρμάκων και την ταυτόχρονη εγκατάλειψη του εργαστηρίου. Διάστημα αμηχανίας και για τον Έλληνα Φαρμακοποιό ο οποίος σταδιακά εξελισσόταν από φαρμακοποιός σε φαρμακέμπορο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας άνοιξαν νέους δρόμους με αξιόλογα φαρμακευτικά σκευάσματα και νέες μορφές φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Οι εξελίξεις αυτές επέδρασαν θετικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ταυτόχρονα όμως δημιούργησαν και πολλά προβλήματα, ως παρενέργειες της δράσης τους. Απεδείχθη με λίγα λόγια ότι η χημεία από μόνη της δεν μπορούσε να είναι πανάκεια για την παρασκευή νέων αποτελεσματικών φαρμακευτικών ουσιών.

Έτσι για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που δημιούργησε η χημεία, η επιστροφή στην μελέτη και την έρευνα των παραδοσιακών φυσικών ουσιών ήταν σχεδόν μονόδρομος. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε να εμφανίζονται όλο και περισσότερα σκευάσματα από φυσικές πηγές προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας. Σε πολλές δε περιπτώσεις η χημική επεξεργασία αυτών των φυσικών πρώτων υλών έδωσε και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα η ανάπτυξη, τα τελευταία χρόνια, των εναλλακτικών θεραπειών, ως κύριων ή συμπληρωματικών μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας του πολίτη, έδωσαν νέες προοπτικές και λύσεις έξω από στερεότυπα, προκαταλήψεις και δογματισμούς . Δημιουργείται ένα νέο πεδίο επιλογών και δράσης των επιστημόνων, ταυτόχρονα δε νέες προσδοκίες από την πλευρά του ασθενή για την επίλυση των προβλημάτων υγείας που έχει. Καμία μεθοδολογία δεν μπορεί να κυριαρχήσει πάνω στην άλλη και η εξατομίκευση της κάθε μίας από αυτές θα δώσει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτά τα νέα δεδομένα πρέπει να αναζητήσουμε και τον νέο ρόλο του Έλληνα Φαρμακοποιού στις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης και της κοινωνίας. Ένας ρόλος με νέες δυνατότητες γνώσεων και νέες προοπτικές δράσης για τον κλάδο.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, από την ίδρυσή του, λειτουργεί το δικό μας ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ στο κέντρο της πόλης του ΚΙΛΚΙΣ.

Σε αυτές τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί η επαφή του Φαρμακοποιού με τον πολίτη δεν μπορεί να παραμείνει μόνο στον χώρο του Φαρμακείου. Το διαδίκτυο δίνει νέες δυνατότητες και απαιτεί νέους ρόλους για εμάς που υπηρετούμε την υγεία. Αν δεν το κάνουμε εμείς με συνέπεια στον ρόλο μας και την επιστημονική μας επάρκεια, κάποιοι άλλοι επιτήδειοι θα μας υποκαταστήσουν ως κακέκτυπα. Η ζωή θα μας έχει ξεπεράσει. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο δεν μπορεί να γίνει κοινό εμπόρευμα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε τον ρόλο του θεράποντα ιατρού, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να είμαστε οι πρωτοβάθμιοι σύμβουλοι στον χώρο της υγείας και της ομορφιάς, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε περιεχόμενο στον όρο  ¨δια χειρός Φαρμακοποιού¨.

Αυτόν τον ρόλο φιλοδοξούμε να υπηρετούμε στο δικό μας ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ




Οι τομείς που αναπτύξαμε, πέραν του φαρμάκου είναι:

1.      Τμήμα ομοιοπαθητικών φαρμάκων       
2.      Τμήμα καλλυντικών
3.      Τμήμα συμπληρωμάτων διατροφής
4.      Τμήμα Αγιουβερδικών προϊόντων
5.      Τμήμα παιδικών ειδών
6.      Τμήμα διατροφής για παιδιά πρώτης ηλικίας
7.      Τμήμα οπτικών πρεσβυωπίας
8.      Τμήμα ορθοπεδικών ειδών
9.      Τμήμα στοματικής υγιεινής
10.    Τμήμα περιποίησης των άκρων
11.    Ανθοϊάματα του Bach
12.    Αρωματοθεραπεία
13.   Τμήμα αναλωσίμων υλικών για τραυματισμούς και κατακλύσεις14.    Εξοπλισμένο εργαστήριο παρασκευής φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων


Αγαθόπουλος    Δημήτρης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου