Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Άνοιξη και Αλλεργίες

Η άνοιξη έχει πλέον μπει, ακόμη και αν ο καιρός θυμίζει ακόμη χειμώνα!! Σε λίγο τα λουλούδια θα αρχίσουν να ανθίζουν και μαζί με αυτά, κάποιοι θα αρχίσουν να φτερνίζονται, να έχουν καταρροή, να δακρύζουν τα μάτια τους, και άλλα πολλά.. Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Τι είναι όμως η αλλεργία; 
Η αλλεργία είναι μια πάθηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, που προκαλείται από συγκεκριμένα αντισώματα ( IgE) όταν αυτά έρθουν σε επαφή με ουσίες γενικά αβλαβείς, όπως για παράδειγμα η γύρη.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αλλεργίας είναι η γρήγορη και ειδικευμένη αντίδραση στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Για παράδειγμα, ουσίες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, αλλά με διαφορετική μοριακή δομή (π.χ γύρη από δύο διαφορετικά φυτά) προκαλούν διαφορετικού είδους αλλεργίες. Έτσι ένας ασθενής που εμφανίζει αλλεργία στη γύρη ενός συγκεκριμένου φυτού, δε θα εμφανίσει αλλεργία αν έρθει σε επαφή με τη γύρη άλλων φυτών. Και αυτό γιατί αφού μιλάμε για αντισώματα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αντίδραση αντιγόνου - αντισώματος είναι σαν το κλειδί με την κλειδαριά.
Όσον αφορά την ταχύτητα αντίδρασης, αυτή είναι άμεση (μέσος όρος 15λεπτά).
Αιτίες
Η αλλεργία έχει τόσο γενετικές όσο και περιβαλλοντικές αιτίες. Η προδιάθεση της αλλεργίας είναι κληρονομική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αν ένας πατέρας έχει αλλεργία στη γύρη και τα παιδιά του θα έχουν αλλεργία στη γύρη. Απλά τα παιδιά του θα έχουν την προδιάθεση να εμφανίσουν κάποιου είδους αλλεργία, στη γύρη, στα ακάρεα κτλ.
Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους:
 Μια πρόσφατη θεωρία, "η θεωρία της υγιεινής" λέει ότι η υπερβολική υγιεινή στο χώρο όπου μεγαλώνει ένα νεογέννητο δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμη για το μωρό. Αυτό γιατί σε ένα αποστειρομένο περιβάλλον δεν παράγονται οι απαραίτητες ενδοτοξίνες οι οποίες αποτρέπουν την παραγωγή αλλεργιογόνων πρωτεϊνών στον οργανισμό μας. Στον δυτικό κόσμο, η υπερβολική χρήση αντιβιωτικών στα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας αυξάνει το επίπεδο εμφάνισης αλλεργιών για τον παραπάνω λόγο.
Επίσης η εποχή γέννησης ενός ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των αλλεργιών. Την άνοιξη, πράγματι, τα φυτά απελευθερώνουν τη γύρη τους, ενώ το χειμώνα η εμφάνιση ακάρεων είναι μεγάλη. Γι αυτό η πρώιμη έκθεση ενός νεογέννητου σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να είναι αιτία εμφάνισης αλλεργιών στο μέλλον.
Συμπτώματα
Η αλλεργία χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα τόσο τοπικά όσο και γενικά:
Αλλεργική ρινίτιδα, κόκκινα ερεθισμένα μάτια, άσθμα, εκζέματα, διάρροια κ.ά από πολύ ελαφριά μέχρι πολύ βαριά όπως καρδιακά προβλήματα..
Θεραπεία
Ο ασθενής όταν του εμφανιστούν τα συμπτώματα της αλλεργίας θέλει απλά να τα εξαφανίσει, γιατί πράγματι μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο ρινικό σπρέυ ή με αντισταμινικά χαπάκια που σταματούν σχεδόν αμέσως τα συμπτώματα. Το βασικό όμως που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι ασθενείς με τάση για αλλεργίες είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συσήματος, ώστε αυτό να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις και σταδιακά να εξαφανιστεί η τάση για αλλεργικές αντιδράσεις.
Καλό ακούγεται, έτσι δεν είναι;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου