Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Εχινάκια: Σύμμαχος κατά των ασθενειών

Όλοι μας τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για την Εχινάκια (Echinacea), η οποία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του αμυντικού μας μηχανισμού, και ειδικά την περίοδο του χειμώνα, κατά των κρυολογημάτων αλλά και άλλων λοιμώξεων. Πώς λειτουργεί όμως η εχινάκια;
Η εχινάκια είναι η δημοφιλέστερη φυσική θεραπευτική ουσία σε Ευρώπη και Αμερική για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, του συναχιού, των ιώσεων και κάθε είδους λειμώξεων. Αυτό που κάνει την εχινάκια μοναδική είναι το γεγονός ότι δεν ενεργεί με τον τρόπο που ενεργούν τα συμβατικά συνθετικά φάρμακα (αντιβιοτικά) τα οποία εξάλλου πολύ γρήγορα καθίστανται αναποτελεσματικά, αφού τα βακτήρια αναπτύσσουν μεγάλη ανθεκτικότητα σε αυτά. Τα συνήθη συνθετικά αντιβιοτικά μπορεί να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν μια νόσο, όπως π.χ η πνευμονία. Η εχινάκια δεν σκοτώνει απευθείας, ούτε απενεργοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις, μπορεί όμως και διεγείρει τα "στρατεύματα" του οργανισμού μας, τα αντισώματα και τα μακροφάγα κύτταρα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών αυξάνοντας έτσι την αντίσταση σε διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες. Καταπολεμά τις λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι με τη βοήθεια της Εχινάκιας αυξήθηκε η δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων κατά 20 έως 30% σε σχέση με το αποτέλεσμα που είχε η ουσία που σχεδιάστηκε ειδικά για να ενισχύσει τα Τ-λεμφοκύτταρα. Οι κλινικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εχινάκια και το κοινό κρυολόγημα ( βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, ρίγη, κεφαλαλγία, μυϊκό άλγος, πονόλαιμος) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος καθώς και των ουρολοιμώξεων. Η εχινάκια ενδείκνυται και για άλλες μορφές λοιμώξεων, όπως τη στρεπτοκοκκική λοίμωξη του λαιμού, τις υποτροπιάζουσες μυκητιακές κολπικές λοιμώξεις, τον έρπη, τη βρογχίτιδα και τις ωτίτιδες.

Ένα διαφορετικό προϊόν είναι το Echinaforce της A. Vogel. Για το Echinaforce έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες από κάθε άλλο προϊόν εχινάκιας. Το 2004 στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης - ένα από τα 10 καλύτερα του κόσμου - αποδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο δρα θεραπευτικά το echinaforce: Τα περιεχόμενα στο φρέσκο φυτό αλκυλαμίδια ( τα οποία είναι διαλυτά μόνο στο αλκοόλ, είναι πτητικά και επομένως εξατμίζονται αν αποξηρανθεί το φυτό) είναι τα δραστικά θεραπευτικά συστατικά τα οποία δρουν ρυθμίζοντας την παραγωγή πρωτείνης TNF-α των κυττάρων, βασικού παράγοντα στη διαδικασία καταπολέμησης των παθογόνων μικροοργανισμών. Το περιεχόμενο στην Echinacea purpurea κιχωρικό οξύ ( το οποίο καταστρέφεται ενζυμικά κατά την παραμονή και την αποξήρανση του φυτού) είναι το δραστικό συστατικό το οποίο παρουσιάζει αντιιική δράση λόγω της ενεργοποίησης των φαγοκυττάρων.  


*Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει μελέτες και σε άλλα είδη εχινάκιας εκτός από την Echinacea purpurea που χρησιμοποιείται όπως παραθέσαμε παραπάνω, και αποδείχθηκε ότι κάποια από αυτά έχουν δράση και κατά του καρκίνου (Echinacea pallida). Οπότε μιλάμε για ένα πολλά υποσχόμενο φυτό που έχει να μας προσφέρει πολλά στο μέλλον!!


Για περισσότερες πληροφορίες: www.agathopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου