Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Εσείς κοιμάστε.. και το δέρμα σας αναγεννιέται!!!

Οι παλιές έλεγαν ότι ο ύπνος αποτελεί την καλύτερη κούρα ομορφιάς. Και ήταν ολοφάνερο, αφού μετά από μια ξάγρυπνη νύχτα το πρόσωπο παρουσίαζε πιο έντονα τις αδυναμίες του: σημάδια έκφρασης, σακούλες, μαύρους κύκλους, θαμπή επιδερμίδα, άτονο βλέμμα...
Το δέρμα ακολουθεί έναν εικοσιτετράωρο κύκλο και τη νύχτα ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός είναι περισσότερο ενεργός. Ο καθαρισμός, η απολέπιση, η λεύκανση, η βαθιά θρέψη με σέρουμ και ειδικές μάσκες συνίσταται να γίνονται τουλάχιστον μισή ώρα πριν πέσουμε για ύπνο, επισημαίνουν οι ειδικοί της ομορφιάς.
Τις ώρες που εσείς ξεκουράζεστε, το δέρμα αντιθέτως εντατικοποιεί τους ρυθμούς του για να αντισταθμίσει τις βλάβες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της μέρας από τους εξωτερικούς παράγοντες, Τα ενισχυμένα καλλυντικά νυχτός αποτελούν πολύτιμους συμμάχους που μπορούν να το βοηθήσουν να ξυπνήσει το επόμενο πρωί πιο φρέσκο, λαμπερό και σφριγηλό.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν όλος ο οργανισμός ρίχνει ρυθμούς, το δέρμα βρίσκει την ευκαιρία να ανανεωθεί. Προστατευμένο από τις εξωτερικές επιθέσεις - ατμοσφαιρική μόλυνση, κρύο, υπεριώδεις ακτίνες - το πιο μεγάλο και εκτεταμένο όργανο του σώματος αναγεννιέται. Τη στιγμή που τα υπόλοιπα όργανα ξεκουράζονται, το δέρμα λαμβάνει ενισχυμένη αιμάτωση και άρα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που το βοηθούν να ανανεώσει την όψη του.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 τα χαράματα η αναπτυξιακή ορμόνη GH, που παράγεται από την υπόφυση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αγγίζει τις μεγαλύτερες τιμές της διεγείροντας έτσι την ικανότητα αναδόμησης των δερματικών κυττάρων και απορρόφησης των ενεργών συστατικών. Γι' αυτό, η νύχτα αποτελεί την πιο πολύτιμη στιγμή για την αύξηση παραγωγής του κολλαγόνου, την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την ενίσχυση της κυτταρικής ανανέωσης. Με λίγα λόγια, η νύχτα σταματάει τον χρόνο!
Οξέα φρούτων για το πρόσωπο
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το πρόσωπο έχει ανάγκη από ουσίες που θα το βοηθήσουν να ανακάμψει από το στρες που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Τέτοιες ουσίες είναι τα οξέα φρούτων, η ρετινόλη και η βιταμίνη C που διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές και απολεπιστικές τους ιδιότητες και όχι μόνο καταπολεμούν τις βλάβες που έχουν προκαλέσει ο ήλιος, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και οι ελεύθερες ρίζες, αλλά επιβραδύνουν και τη διαδικασία χρωματισμού του δέρματος, κρατώντας έτσι μακριά τον σχηματισμό αντιαισθητικών κηλίδων.
Οι εταιρείες καλλυντικών ποντάρουν πλέον στη νύχτα για την ενίσχυση του μεταβολισμού των κυττάρων με serum και κρέμες πλούσιες σε φυτικά βλαστοκύτταρα ή για την αναδόμηση της υδρολιπιδικής μεμβράνης με σούπερ θρεπτικές ουσίες, όπως υαλουρονικό οξύ και παράγωγα σόγιας.
Φυτικά έλαια για τα μάτια
Την ίδια στιγμή, για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών ενδείκνυνται καλλυντικά με αποστραγγιστική δράση που καταπολεμούν τις λεγόμενες σακούλες στα βλέφαρα. Συνιστώνται προϊόντα με λιγότερο πλούσια και λιπαρή σύνθεση, όπως τα πιο δροσερά gel.
- Για τα πιο λιπαρά δέρματα που εμφανίζουν διασταλμένους πόρους, ιδιαίτερα ευεργετική μπορεί να είναι μια τονωτική λοσιόν με άργιλο, ο οποίος καθαρίζει σε βάθος και στραγγίζει τους ιστούς.
- Για τις πιο ξηρές επιδερμίδες αντιθέτως, η νύχτα αποτελεί ιδανική στιγμή για θρέψη με φυτικά έλαια. Το έλαιο αμυγδάλου προσφέρει ενισχυμένη ενυδάτωση, το έλαιο καρύδας αποκαθιστά τη χαμένη ελαστικότητα, ενώ το έλαιο argan αποτοξινώνει και θρέφει σε βάθος τους ιστούς.
Αποσυμφορητικά gel για το σώμα
Πολύ σημαντική είναι και η επιλογή του σωστού μαξιλαριού για τον ύπνο. Τα ανατομικά μαξιλάρια συμβάλλουν στην αποφυγή της κατακράτησης υγρών και σέβονται τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, ευνοώντας έτσι τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Τα καλλυντικά νυχτός για το σώμα θα πρέπει και αυτά να προσφέρουν στραγγιστικές ιδιότητες, αλλά να περιέχουν και λιπολυτικά ενεργά συστατικά στην περίπτωση που το δέρμα υποφέρει από τοπικά παχάκια και κυτταρίτιδα.
Ενδείκνυνται τα αποστμφορητικά gel με ιπποκάστανο, κισσό και διοσμίνη, ουσίες που δυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία, διεγείρουν τη λεμφική κυκλοφορία και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών. Τα προϊόντα αυτά λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συντηρούνται στο ψυγείο. Για τη μέγιστη απορρόφησή τους, συστήνεται ένα ολιγόλεπτο μασάζ στους μηρούς και τους αστραγάλους, ενώ για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ενδείκνυται ο συνδυασμός τους με ένα διουρητικό αφέψημα από ταράξακο, τσουκνίδα, ανανά κτλ.

πηγή: εφημερίδα Naturanrg, της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου