Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Οι θησαυροί της καρδιάς: Έλαιο Krill

Το έλαιο Krill της ανταρκτικής θεωρείται μια εξαιρετική πηγή ενίσχυσης και ανανέωσης του ανθρώπινου οργανισμού, γι' αυτό και δίκαια πολλές φορές χαρακτηρίζεται ως το πολικό θαύμα! Το έλαιο  Krill στην πραγματικότητα είναι ένα εκχύλισμα πολύτιμων λιπιδίων που προέρχεται από ένα μικρόσωμο λεπτεπίλεπτο οστρακόδερμο, ένα είδος μικρής γαρίδας (Euphasia superba) της ανταρκτικής.
Το  Krill γενικότερα είναι όχι μόνο μια τονωτική και αντιγηραντική τροφή για τις υπεραιωνόβιες φάλαινες, αλλά και για πολλούς ανθρώπους κυρίως στις ανατολικές χώρες!
Αυτή η μικρή γαρίδα ζει στα κρύα και αμόλυντα νερά της ευρύτερης περιοχής του ανταρκτικού ωκεανού και κολυμπά μέσα στο νερό κατά μεγάλα θαλάσσια σμήνη.
Το έλαιο  Krill αποτελεί ένα δυναμικό συνδυασμό μοναδικών Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και πολύτιμων φωσφολιπιδίων! Η βιολογική του δράση και τα οφέλη που προκύπτουν στην ανθρώπινη υγεία είναι αποτέλεσμα της συνεργιακής δράσης των παραπάνω φυσικών στοιχείων.
Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχει (EPA και DHA) είναι σε φωσφολιπιδική μορφή, γεγονός που τα κάνει περισσότερο αποτελεσματικά και βιοδιαθέσιμα σε κυτταρικό επίπεδο, από εκείνα των ιχθυελαίων που είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων.
Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασταξανθίνης, που θεωρείται το πιο ισχυρό βιοδιαθέσιμο αντιοξειδωτικό καροτενοειδές.
Το έλαιο  Krill επιπλέον μας προμηθεύει με πολύτιμα φωσφολιπίδια όπως φωσφατιδική χολινη (70-75%), αλλά και φωσφατιδική σερίνη και ινοσιτόλη και σφιγγομυελίνη.
Σε σχέση με τη θετική δράση του στο καρδιαγγειακό σύστημα, μπορούμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
- βοηθά στη διατήρηση των ομαλών επιπέδων χοληστερόλης
- βοηθά στη μείωση της αυξημένης LDL (κακή χολιστερίνη), ενώ μπορεί να αυξάνει σημαντικά την προστατευτική HDL (καλή χολιστερίνη)
- βοηθά στη διατήρηση ομαλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης
- βοηθά στην ομαλή πηκτικότητα του αίματος και μπορεί να προστατεύσει από αρρυθμίες
- μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών στο ενδοθήλιο των αρτηριών
- μπορεί να προάγει την ελαστικότητα των αρτηριών και να εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών
Σε σχετικές κλινικές έρευνες που έγιναν στον Καναδά εμφανίσθηκαν πολύ θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ των συμμετεχόντων που έλαβαν έλαιο  Krill και ασύγκριτα ευνοϊκότερα από εκείνους που έλαβαν ίση ποσότητα απλού ιχθυελαίου.

Προσοχή! 
Άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια ή βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική ή νοσηλευτική φροντίδα, θα πρέπει να λαμβάνουν την άδεια του θεράποντος ιατρού πριν τη λήψη του ελαίου. 
Ειδικά, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα ( όπως αντιπηκτικά) να μη λαμβάνουν το συγκεκριμένο έλαιο χωρίς την άδεια του θεράποντος ιατρού.
Άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στα οστρακοειδή, καθώς και οι έγκυες και θηλάζουσες να το αποφεύγουν. 


Πηγή εφημερίδα Holistic life, γράφει ο Dr Ιωάννης Αδαμίχος

Το δικό μας οικολογικό σχόλιο στο παραπάνω άρθρο είναι ότι ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να μην ακούσουμε για την εξαφάνιση του είδους, γιατί όσο μικρό και ασήμαντο μπορεί να φαίνεται, από ότι βλέπουμε δεν είναι και τόσο. Κάθε οργανισμός από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο είναι απαραίτητος για την ισορροπία της ζωής και την προστασία του πλανήτη μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου